werkwijze

Glas in lood raam laten maken door Glaslicht? Zo werkt dat!

Na het eerste contact met de klant, ga ik naar de locatie waar het glas in lood raam geplaatst gaat worden. Daar neem ik met de klant door waar het raam allemaal aan moet voldoen.

Kleurcombinaties, textuur van het glas, mat of doorzichtig, welke grootte? Wordt het glas in lood raam tussen glaslatten geplaatst of (weer) in stopverf, in enkel of dubbel glas of wordt het achter bestaand glas gehangen of geschroefd? Wat worden de overheersende vormen (speels, strak, recht-toe-recht-aan, sierlijk, hoekig) of verwijst het naar een bepaalde architectonische stroming ('dertiger jaren', de Stijl, Art Deco, Jugendstil). Moet je er van binnen door naar buiten kunnen kijken of is het juist bedoeld om hinderlijke inkijk vanaf de straat of (over)buren te voorkomen? Waar komt de zon op, is er een straatlantaarn in de buurt, kun je er gemakkelijk bij om het schoon te houden?

handen_02 ambacht

Prijsindicatie en schetstontwerp

Tijdens zo'n gesprek ter plaatse geef ik vervolgens een prijsindicatie en als we het daarover eens geworden zijn maak ik eventueel nog wat foto's van de situatie. Dan ga ik aan het werk door een aantal schetsen te maken. Die bespreken we dan samen (kan eventueel via email) en zo ontstaat er een definitieve ontwerp-tekening.

Op mijn werkplaats heb ik "monster"boeken met glasvoorbeelden, zo kunnen we komen tot een definitieve glas-keuze die ik dan ga inkopen (als ik het al niet op voorraad heb). Daarna maak ik van het ontwerp een tekening op ware grootte en als het een ingewikkeld en/of gebogen patroon betreft druk ik die tekening met carbon papier door op een stuk karton. Langs die kartonnen mallen snij ik zo precies mogelijk alle stukken glas uit een grotere glasplaat. Zonodig bewerk ik vervolgens alle stukjes met een knabbeltang totdat de afzonderlijke glasstukjes exact overeenkomen met het 'carton'. Hierna kan ik de glaasjes in lood gaan zetten.

Ook hier zijn weer een paar mogelijkheden: heel smal lood (4 mm), smal lood (6 mm), "normaal" lood (8 mm), breed lood (10 mm) of heel breed lood (12, 15 of zelfs 20 mm!). Als dat af is moet het raam meestal in de loodkit gezet worden (tegen het klapperen, tochten en kieren), nog even met wat houtkrullen en krijt schoonmaken en klaar is Glaslicht!

Heb je vragen over de werkwijze of wil je meer weten over glas in lood van Glaslicht? Neem dan contact op!

Glas in lood in dubbelglas plaatsen

Je ziet tegenwoordig erg veel glas-in-lood-panelen tussen dubbel glas zitten. Als een klant dit persé wil dan doe ik dat wel - dan zet ik de buitenranden van het nieuwe glas in lood raam in plaats van in H-loodprofiel in Y-loodprofiel, het loodflapje aan de buitenzijde wordt dan tussen de zijkanten van het dubbelglas geklemd. Maar ik vind dit in het algemeen niet mooi. Nog sterker, ik vind het erg zonde. De vlakke glasplaten van het dubbel glas halen alle schitteringen en nuances van het veelal mondgeblazen glas-in-loodraam weg. Er onstaat een strak, emotieloos raam.

Het lood en de soldeerpunten moeten eigenlijk gepatineerd worden (want nieuwe blinkende loodlijnen vind ik uitgesproken lelijk en die zullen altijd blijven blinken aangezien ze nooit zullen oxideren) en gepatineerde ramen vind ik weer lelijker dan de vanzelf vanwege de oxidatie van het lood donkergrijs geworden glas in lood ramen. Maar goed, de klant is koning dus als mensen dat willen...